Credite online sau credite bancare? Cum să te decizi

Te afli în situația în care ai nevoie să împrumuți bani, dar nu știi care este cea mai bună opțiune pentru tine?

Poate ai nevoie de un împrumut pentru a finanța visul de a-ți cumpăra o casă sau o mașină – sau poate că tocmai ai primit o factură neașteptată, și, prin urmare ai nevoie de un mic ajutor financiar până la următorul salariu.

Dacă până acum câțiva ani, trebuie să mergi neaparat la o bancă pentru a aplica pentru un împrumut, în ziua de azi ai posibilitatea de a aplica pentru unul prin intermediul multitudinii de instituții financiare nebancare care îți oferă un credit online.

În continuare, îți vom arăta mai în detaliu diferențele și asemănările dintre împrumuturile online și împrumuturile bancare. Îți vom sublinia avantajele și dezavantajele fiecărul tip de împrumut.

Cum să decizi dacă să solociți un împrumut online sau unul bancar?

un împrumut online sau unul bancar

Ce sunt împrumuturile online?

La fel cum indică și numele, un împrumut online este un tip de împrumut pentru care poți aplica prin intermediul internetului.

De asemenea, înseamnă că întreg procesul de aplicare pentru împrumut are loc pe cale electronică – și nu trebuie să îți faci griji referitor la deplasarea la diverse bănci, la perioade lungi de procesare sau la o mulțime de documente.

În marea majoritate a cazurilor, poți primi un împrumut online în aceeași zi în care ai depus cererea pentru acesta.

Există anumite programe folosite de creditori care permit verificarea identității utilizatorului în doar câteva secunde, precum și efectuarea unei evaluări a situației tale financiare bazată pe venitul tău lunar.

Alocarea împrumutului va fi bazată pe un factor de risc implicit care va determina mai târziu dobânda care trebuie plătită.

Unul din principalele avantaje ale untilizării acestor sisteme este că timpul de răspuns este imediat, astfel încât vei știi dacă împrumutul pe care l-ai solicitat a fost acordat în doar câteva minute de la depunerea cererii.

În ciuda faptului că în ziua de azi există o mulțime de creditori de împrumuturi online care oferă divrse tipuri de credite, vei observa că de cele mai multe ori procesul de aplicare este aproape identic.

Cu toate acestea, există multe avantaje asociate cu împrumuturile online. Mai jos le vom detalia:

  • Poți solicita un împrumut fără a ieși din casă, 7 zile pe săptămână;
  • Nu este necesar să prezinți numeroase documente;
  • Cerințele pentru aplicarea pentru un astfel de împrumut nu sunt așa stricte ca atunci când aplici pentru un împrumut bancar;
  • Poți accesa banii de cele mai multe ori în ziua în care ai aplicat pentru împrumut;
  • Nu trebuie să justifici de ce ai nevoie de bani sau să răspunzi la întrebări incomode.

Ce sunt împrumuturile bancare?

Un împrumut bancare este un împrumut acordat prin ceea ce numim bănci tradiționale.

Deși unele bânci tradiționale oferă în prezent posibilitatea depunerii cererii de credit online, procesul nu se desfășoară complet electronic.

După depunerea cererii online va fi obligatoriu să mergi la o întâlnire cu un consilier financiar la băncii ca să îți poată evalua situația financiară.

Din acest motiv, timpul investit în solicitarea unui împrumut bancar este de obicei puțin mai lung, consumând mult timp în întâlniri, apeluri și prezentarea tuturor documentelor necesare pentru acordarea împrumutului.

În plus, răspunsul la solicitarea ta va dura mai mult  în comparație cu un împrumut online, deoarece banca ta va efectua un studiu exhaustiv al solvabilității tale pentru a se asigura că nu există riscul neplății.

În cele din urmă, în majoritatea cazurilor banca îți va pune întrebări cu privire la scopul banilor, ceea ce înseamnă că trebuie să justifici de ce ai nevoie de această sumă de bani.

Cu toate acestea, principalul avantaj al împrumuturilor bancare este că, în general, acestea au rate ale dobânzii mai mici atunci când acordă împrumuturi pe termen lung.

Relevanța aplicării pentru un împrumut online sau un împrumut bancar va depinde de situația ta economică și personală.

Un împrumut online va fi mai relevant pentru tine dacă ai nevoie de bani urgent, dacă dorești să soliciți o sumă mai mică sau dacă nu ai un istoric de credit bun, deoarece cerințele nu sunt atât de stricte.

În ceea ce privește un împrumut bancar, este de obicei o idee bună dacă dorești un împrumut pe termen foarte lung, dacă ai un istoric de credit bun și dacă poți justifica scopul, cum ar fi pentru cumpărarea unei locuințe.

Noi cei de la Matchbanker dorim să te ajutăm în alegerea celui mai bun credit pentru tine. Prin urmare, am creat un ghid cu tot ce trebuie să știi despre ambele tipuri de împrumuturi.

Andreas Linde
Publicat de către
Expertul în împrumuturi, Andreas Linde, a lucrat în industria financiară din 2014. Pe Matchbanker, el scrie despre împrumuturi, refinanțare, DAE, rate ale dobânzii și tot ceea ce are legătură cu finanțarea.
Matchbanker > Credit online > Credite online sau credite bancare? Cum să te decizi