Sfaturi pentru călătorii ieftine

Călătoriile pot devenit atât de rapid costisitoare încât poți ajunge să stai acasă și să mergi la ștrandul orașului în loc să te bucuri de o vacanță într-un loc diferit care să te scoată din monotonie.

Dacă îți dorești cu adevărat să îți petreci concediul departe de casă, nu pleca de la început cu premiza că totul trebuie să fie ca în filme, și să ai parte de cele mai luxoase cazări și cele mai extravagante mâncăruri.

O simplă vacanță cu un buget limitat îți poate oferi experiențe mai frumoase decât o vacanță “perfectă”.

Pentru asta îți voi oferi câteva sfaturi cum să îți planifici o călătorie de neuitat economisind bani.

Bilete

Caută biletele marțea și miercurea

Poate ai auzit până acum persoane vorbind de ziua optimă în care să verifici prețurile zborurilor.

Ei bine, această perioadă chiar există, însă această regulă nu se aplică la toate zborurile și companiile aeriene, pentru că fiecare companie folosește algoritmi diferiți.

În majoritatea cazurilor, zilele optime pentru cumpărarea biletelor sunt marți și miercuri.

Folosește site-urile de comparație pentru a găsi cea mai bună ofertă

O căutare detaliată nu a stricat niciodată nimănui.

Da, este adevărat, durează ceva timp, dar dacă folosești mai multe site-uri unde poți compara prețul zborurilor ai șanse mari să găsești oferte mai bune decât dacă te-ai uita la primul site și ai cumpăra primul bilet.

De asemenea, nu te restricționa la un zbor exact din orașul în care stai, fii deschis la mai multe opțiuni și verifică și prețurile biletelor din alte orașe sau chiar cu escală.

Cumpără biletele în avans

Este adevărat că atunci când vine vorba de cumpărarea biletelor trebuie să fim siguri de perioada în care putem călători, ca să nu ne trezim că am plătit biletele dar nu putem pleca în vacanță.

Cea mai bună opțiune este să rezervi biletele pentru călătorii în Europa cu aproximativ 7 săptămâni în avans, iar dacă dorești să călătorești în afara Europei, atunci trebuie să consideri să le rezervi cu mai mult timp în avans.

Bineînțeles, această regulă nu se aplică dacă ești la “vânătoare” de bilete last minute.

Cazare

Cu Airbnb poți găsi multe opțiuni ieftine

Dacă nu te încântă idee de a împărți o cameră de hostel cu mai multe persoane, Airbnb este o idee bună pentru cazare deoarece prețurile sunt mult mai mici comparativ cu prețurile hotelurilor.

Caută să stai la hostel sau la persoane care închiriază o cameră într-un apartament comun

Hostelurile sunt una din cele mai ieftine opțiuni de cazare pe care o poți găsi.

De asemenea, de ceva timp tot mai mulți oameni închiriază camere în regim hotelier la prețuri accesibile, sau chiar oameni care închiriază o singură cameră într-un apartament comun.

Google și grupurile de pe Facebook sunt folositoare în găsirea unui cazări alternative

Pentru a găsi persoanele menționate mai sus, care închiriază astfel de camere folosește-te de Google și grupurile de pe Facebook. Mulți oameni postează în aceste grupuri pe Facebook ofertele lor.

Buget

Negociază prețurile când mergi la cumpărături

Ai vrut vreodată să poți negocia prețurile la diverse produse? Ei bine, o idee bună atunci când mergi în vacanțe este să încerci să negociezi prețurile la tarabe sau în piețe.

De ce să nu iei suvenirul pe care ți-l dorești atât de mult la un preț mai redus? Desigur, nu te gândi că poți negocia prețurile în mall-uri sau în supermarketuri.

Ai grijă la comisioanele suplimentare când plătești cu cardul de credit

O surpriză neplăcută în timpul călătoriilor sunt comisioanele suplimentare când plătești cu cardul.

De aceea, o idee bună este înainte de a pleca în concediu/vacanță e să îți contactezi banca și să te asiguri care sunt comisioanele pe care le percep, iar dacă acestea sunt mari, ce mai bună idee este să ai la tine bani lichizi și tot ce vrei să cumperi să plătești cu aceia.

Monitorizează-ți bugetul cu ajutorul aplicațiilor pe telefon

Poate ai auzit până acum sau poate nu, dar există aplicații gratuite pe telefon pe care le poți folosi ca să vezi cât de mulți bani cheltui și unde pentru a te asigura că te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai stabilit.

De asemenea, la multe din aceste aplicații îți poți crea propriul buget pentru diverse categorii precum mâncare, cumpărături etc.

Printre aceste aplicații se numără Wally, Spendee etc. Trebuie doar să te decizi care e cea mai potrivită pentru tine.

Transport

Folosește transportul public

Când vine vorba de transportul public ai destule opțiuni din care poți alege, astfel te asiguri că ajungi rapid la destinațiile dorite la un preț rezonabil.

Poți lua autobuzul, tramvaiul sau metroul, în funcție de orașul pe care te-ai decis că vrei să îl vizitezi.

Folosește companii ca Uber deoarece e ieftin și poți împărți costul cu alții

Dacă nu ești cel mai mare fan al transportului public, poți căuta în orașul pe care îl vizitezi companii ca Uber și astfel îți vei putea împărți călătoria cu alți oameni care vor să viziteze același obiectiv turistic.

Pentru distanțe scurte mergi pe jos sau închiriază o bicicletă

Cu siguranță vor exista momente în care nu va trebui să mergi distanțe lungi, iar pentru aceste momente fă o plimbare, bucură-te de priveliște, admiră orașul, sau dacă ești o persoană mai dinamică închiriază o bicicletă.

Există orașe unde poți găsi în diferite locații unde poți închiria contra cost biciclete sau trotinete electrice, iar unele pot fi chiar gratuit, îți trebuie doar cardul de identitate.

Cumpără-ți un abonament pentru transport, nu un singur bilet

Dacă te gândești să îți cumperi în fiecare zi câte un bilet de călătorie, gândește-te de două ori.

Cea mai bună opțiune în cazul în care vrei să folosești transportul public este să îți iei un bilet cu multiple călătorii incluse, deoarece va fi mai ieftin decât să îți cumperi zilnic câte un bilet.

Interesează-te din timp de unde poți cumpăra așa ceva în orașul pe care alegi să îl vizitezi.

Mâncare

Gătește-ți singur mâncarea în timpul călătoriei

O modalitate de a economisi bani este prin a nu frecventa restaurantele orașului, ci de a-ți găti tu singur propria mâncare. Aceasta este de asemenea o provocare să vezi dacă poți găti rețete ale localnicilor.

Cumpără mâncare gătită de localnici

Dacă gătitul nu este punctul tău forte, caută piețe sau tarabe ale localnicilor unde gătesc și cumpără-ți mâncarea de acolo, nu apela la restaurante luxoase.

Caută hosteluri cu mic dejun inclus

Există hosteluri care îți oferă în prețul camerei și micul dejun inclus, caută-le ca să te asiguri că nu trebuie să plătești și pentru micul dejun în fiecare zi.

Altele

Evită taxele pentru bagaje, ia numai strictul necesar

Știu că este tentant să îți iei cu tine cât mai multe haine, însă încearcă se te limitezi la strictul necesar ca să nu trebuiască să plătești taxe și pentru bagaje.

De asemenea, înainte să pleci cântărește-ți bagajul să te asiguri că te încadrezi în limita kilogramelor ca să nu trebuiască să plătești în plus la aeroport.

Dacă nu ești sigur cum să îți împachetezi bagajul există o mulțime de tutoriale pe YouTube care să te învețe să o faci.

Profită de activitățile gratis din oraș

De multe ori orașele turistice au diverse reduceri pentru evenimente sau chiar evenimente gratuite.

Interesează-te înainte de a ajunge la destinația dorită dacă în perioada în care mergi poți participa la astfel de activități.

Nu cumpăra suveniruri din aeroport, caută-le în magazinele locale

Dacă vrei să cumperi suveniruri, nu aștepta până în ultimul moment deoarece în aeroporturi prețurile pentru ele sunt mult mai mari.

O bună idee e să le iei din timp atunci când mergi să vizitezi orașul, caută magazine locale sau tarabe care vând suveniruri, vei găsi o mulțime.

Andreas Linde
Publicat de către
Expertul în împrumuturi, Andreas Linde, a lucrat în industria financiară din 2014. Pe Matchbanker, el scrie despre împrumuturi, refinanțare, DAE, rate ale dobânzii și tot ceea ce are legătură cu finanțarea.
Matchbanker > Credit online > Sfaturi pentru călătorii ieftine